Sambungan daripada lawatan ke Haiwan Suci Sdn Bhd, dapatlah jugak saya try susu kambing saanen En Fariz.
Saya dipelawa ke satu bilik kecil dimana pemprosesan susu kambing dilakukan. Nothing too fancy or techy, just a simple, clean room with the necessary equipment. By the way, all the does are hand milked everyday.
Susu kambing segar Sukagomi ni pasteurized. Ada jugak yang raw, tapi dijual kepada orang tertentu, yang betul betul tahu dan memahami khasiat dan kelebihan susu kambing yang asli. Masa masuk bilik tu, susu semua dah botolkan, so tak nampak demo pasteurize dilakukan. Equipment dia simple je, guna kaedah double boiler. (Gambar tak amik pulak)
Carta S.O.P (standard operating procedure) |
Today's goat milk in freezer |
Satu usaha yang saya kagum dengan En Fariz ni ialah beliau berjaya mendapatkan Sijil Halal untuk susu kambingnya. Menurutnya, setahun jugak lah proses untuk dapat pengesahan halal ni.
Saiz hidangan ialah 250ml, standard size. (LRGF pun guna saiz ni) Labeling lengkap dengan Nutrition Facts yang detail, expiry date dan logo Halal. Gambar kambing saanen to identify milk source. Ada reminder kadar kualiti susu kambing apabila susu dinyahbekukan juga diselitkan untuk pengetahuan pengguna. Info yang serba lengkap. Consumer confidence for the product is emphasize here, even though operating on a small scale. Well done En Fariz.
The taste
Seperti biasa, first test will be the goaty smell presence. Pass! Takde bau langsung. Susu ni pun masih lagi suam suam. Tak sempat lagi chilled.
250ml ni kejap je habis saya gogot (teguk). Time tu pun dah nak pukul 2pm. Perut pun ada rasa lapar. Cantik lah. Minum susu kambing memang perut akan rasa kurang lapar. Tekak pun kering. Buka cap botol terus minum. 4 teguk je...habis dah. Tengok student USIM, slow je, mungkin tak biasa minum.
The milk is smooth. Memandangkan this is my 2nd or 3rd time mencuba susu saanen (pasteurized and raw), memang ada satu persamaan. Pengalaman taste bud saya menyatakan bahawa susu kambing saanen memang tak tebal, less creamy dan tidak pekat. Namun begitu mana mana susu kambing dari baka apapun tetap sedap.
Thumbs up kepada En Fariz kerana berjaya mengeluarkan produk susu kambing yang enak, bersih, halal dan organik. Cuma saya lupa nak tanya kat mana dia jual susu ni. Rasanya boleh check kat Facebook susu kambing segar - sukagomi.
Dan sepertimana kebanyakkan small scale dairy farmer punya cabaran, pengeluaran susu tak dapat nak tampung permintaan. Hari tu gaya macam mencatu jugak susu kambing En Fariz. Hahaah. Its a good problem.
Mbekk!!
Susu saanen memang macam ni. Leas creamy. Thats why it is not so ideal for cheese making. Lebih baik susu shami atau anglo..tapi yield per day tak boleh lah lawan saanen. If u aim for quantity go for saanen.
ReplyDelete